in ,

Poliisit suihkuttivat Helsingissä rauhanomaisia mielenosoittajia voimakkailla kaasusumutteilla metrin etäisyydeltä silmiin

Myös alaikäiset saivat sumutteesta. Poliisi uhkaili, toteutti uhkauksensa ja esti ensiavun. Malliesimerkki poliisiväkivallasta Suomessa ja poliisin harjoittamasta perusoikeuksien törkeästä loukkaamisesta

Poliisiväkivaltaa Suomessa. Poliisi suihkuttaa rauhanomaisia istuvia mielenosoittajia kasvoihin lähietäisyydeltä Helsingissä. Kuva Elokapina lehdistötyöryhmä

Poliisi hajoitti Helsingin keskustassa rauhanomaisen mielenosoituksen suihkuttamalla istuvia mielenosoittajia noin metrin etäisyydeltä voimakkailla kaasusumutteilla suoraan kasvoihin.

Useat saivat oireita sumutteesta. Elokapina milenosoitukseen osallistuneen mukaan aluksi poliisi uhkaili “se sattuu todella paljon”, sitten poliisi toteutti uhkauksensa ja esti sen jälkeen ensiavun estämällä pesemästä kasvoja vedellä.

Mielenosoitus oli väkivallaton

Mielenosoituksen järjestäjän Elokapina liikkeen mukaan mielenosoitus oli väkivallaton. Sen puolesta puhuvat myös paikalta kuvatut videot ja kuvat.

Mielenosoitus pysyi koko ajan väkivallattomana, eikä autoliikenne ruuhkautunut. Kymmenen minuutin kuluessa levittäytymisestä poliisi otti käyttöön pippurisumutteen ja suihkutti mielenosoittajia useita kertoja aiheuttaen voimakkaita oireita noin kymmenelle ihmiselle. Poliisi myös esti joitakin suihkutetuista huuhtelemasta kasvojaan vedellä.

Poliisi puolustelee törkeää voimankäytön ylimitoitusta “liikennehaitalla”

Poliisi puolustelee voimakeinojen käyttöä rauhanomaisen mielenosoituksen hajoittamiseen tiedotteessan vetoamalla mielenosoituksen aiheuttamaan merkittävään liikennehaittaan ja poliisin käskyjen noudattamatta jättämiseen.

Merkittävä liikennehaitta ja tilanteen kesto huomioiden poliisi turvautui lievimpään mahdolliseen voimankäyttöön väkijoukon hajottamiseksi. Se oli tässä tilanteessa kaasusumute.

Rikosoikeuden professorin mukaan liikennehaitta on kevyt peruste voimankäytölle.

Poliisilla on velvollisuus turvautua lievimpään mahdolliseen voimakeinoon. Rauhallisissa mielenosoituksissa voimakeinoja pitäisi välttää… Poliisin pitäisi pyrkiä ratkaisemaan tilanne puhumalla ja neuvottelemalla, tai esimerkiksi fyysisesti kantamalla henkilöt pois.

Paikalta kuvatusta videomateriaalista nähdään, että tilanteessa ei ole ollut minkäänlaisia perusteita voimankäytölle.

Poliisin toimet rikkovat euroopan ihmisoikeussopimusta

YLE:n haastatteleman poliisin voimankäyttöön perehtyneen oikeustieteen tohtorin mukaan poliisi ei toiminut tilanteessa niin kuin sen olisi pitänyt.

Meillä vanhat voimankäyttösäännökset, nykyiset voimankäyttösäännökset ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisut ovat olleet sitä mieltä, että ihmistä ei voi patukoida kävelemään eli ei siis voi voimankäytöllä pakottaa häntä tekemään jotain.

Näistä on YK:n periaatteet jo 1990-luvulta. Vastaavalla tavalla Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on katsonut, että rauhanomaisissa mielenosoituksissa viranomaisilta edellytetään pidättäytymistä voimakeinojen käytöstä, myös sellaisissa mielenosoituksissa, jotka ovat laittomia.

Mielenosoitusvapaus on perusoikeus

Mielenosoitusvapaus on perusoikeus, aivan kuten sananvapaus ja kokoontumisvapaus. Millä oikeudella Helsingin poliisi loukkaa näitä oikeuksia? Yksiselitteinen vastaus kysymykseen on: ei millään, poliisi on toiminut tilanteessa väärin ja yrittää parhaansa selitelläkseen törkeää toimintaansa.

Perustuslain mukaan poliisin tehtävä on mielenosoitusvapauden, sananvapauden ja kokoontumisvapauden turvaaminen. Poliisi on toiminut tilanteessa perustuslain vastaisesti estäessään mielenosoitusvapauden toteutumisen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan mielenosoituksiin on oikeus, vaikka ne rajoittaisivat muiden liikkumista. Helsingin poliisin perusteet mielenosoituksen hajoittamiselle ovat räikeässä ristiriidassa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätösten kanssa.

Poliisin toiminnassa useita epäselvyyksiä

YLE:n mukaan paikalla olleet ovat kertoneet poliisin kieltäytyneen antamasta poliisihenkilön yksilöivää tunnistetta, numeroa tai nimeä. Poliisilla ei ole tähän oikeutta, poliisin on annettava ne pyydettäessä.

Mielenosoitukseen osallistunut 30-vuotias nainen kertoo.

Poliisi ensin uhkaili, että jos emme siirry, “käytämme teihin sumutetta ja se sattuu todella paljon… Suomi on demokraattinen maa, jossa ihmisoikeuksia arvostetaan korkealle. Ei rauhanomaisia mielenosoittajia täällä sumuteta. Kun ihoani alkoi poltella, tajusin, että näin voi tapahtua myös Suomessa

Myös alaikäisten kerrotaan saaneen kaasusumutetta päälleen.

Poliisiväkivaltaa Helsingissä. Poliisi sumuttaa kaasusumutteella rauhanomaisia mielenosoittajia lähietäisyydeltä. Kuva Elokapina lehdistötyöryhmä

Ministeri Ohisalo välttelee vastuuta – ei tuomitse Helsingin poliisin toimintaa

STT:n haastattelema sisäministeri Ohisalo välttelee vastuutaan, eikä tuomitse poliisin väkivaltaan turvautumista suoralta kädeltä.

En voi ottaa tässä vaiheessa kantaa voimankäyttöön… Totta kai lakien mukaan pitää toimia.

Vastuussa olevat poliisit pantava syyteeseen

Poliisin toiminnasta on tehty rikosilmoitus, joka on valtakunnansyyttäjän toimiston poliisirikosten käsittely-yksikkön käsiteltävänä. Tapahtumista on myös tehty useita kanteluita Eduskunnan oikeusasiameihelle.

Kaasusumuttimen käyttöön käskyn antanut poliisioperaatiota johtanut poliisi on pantava vastaamaan päätöksestään. Samoin käskyn toteuttaneet kenttämiehet, sillä heillä ei ole velvollisuutta totella tämän kaltaista käskyä, joka on perustuslain vastainen ja joka voi vaarantaa ilman painavia perusteita ihmishengen.

Pippurisumutteen käyttö on ollut omiaan vaarantamaan kaasusumutuksen kohteeksi joutuneiden henkilöiden hengen ja terveyden, sillä pippurisumute saattaa aiheuttaa esimerkiksi hengenvaarallisia allergisia reaktioita.

Suomessa ei tule hyväksyä poliisiväkivaltaa eikä mielenosoitusvapauden tukahduttamista

Ilmeisesti Helsingin poliisi on ottanut toiminnassaan malleja diktatuureista, joissa ei sallita sananvapautta tai mielenosoittamista.

Poliisiväkivallan yleistyminen Suomessa on huolestuttavaa, toinen surullinen esimerkki on Lahdessa tapahtunut poliisin putkassa elottomaksi pahoinpitelemä uhri. Lienee selvää, että valta-osa poliisin väkivallasta ei tule koskaan ilmi.

Suomessa ei tule kuitenkaan hyväksyä minkäänlaista poliisiväkivaltaa tai perusoikeuksien, kuten mielensosoitusvapauden tukahduttamista.

Suomalainen poliisiväkivalta ylittää uutiskynnykset myös maailmalla. Helsingin poliisilaitos voi olla ylepeä Suomen maineen kansainvälisestä pilaamisesta.

Suomalainen poliisiväkivalta ylitti uutiskynnyksen myös ulkomailla

Helsingin poliisin törkeä toiminta mielenosoituksen yhteydessä on ylittänyt uutiskynnyksen myös ulkomaisissa medioissa. Esimerkiksi uutissivusto RT.com nosti uutisen suomalaisesta poliisiväkivallasta esille heti tuoreeltaan.

Lähteet: STT, IS, YLE, Elokapina

Poliisi tuomittiin törkeästä pahoinpitelystä virkatehtävissä vain ehdolliseen vankeuteen vaikka tukehdutti avuttoman uhrin

Sanna Marin bilevideo

Sanna Marin bilevideo pääministeri pilasi Suomen maineen