in ,

Suurin Black Lives Matter liikkeen Facebook sivu jolla oli yli puoli miljoonaa tykkääjää paljaistui huijaukseksi. Takana keski-ikäinen valkoinen Australialainen mies.

PayPal:in avulla huijattiin yli 100.000 dollaria hyväuskoisilta ihmisiltä.

CNN mukaan suurin Black Lives Matter liikeen Facebook sivu on paljastunut huijaukseksi.

Sivu on ollut olemassa ainakin vuodesta 2016 lähtien. Sivu sai Facebookissa yli 600.000 seuraajaa esittämällä olevansa osa todellista Black Lives Matter liikettä, jonka tarkoitus on mustien oikeuksien puolustaminen etenkin USA:ssa ja poliisiväkivallan vastustaminen.

CNN:n tutkiva journalisti paljasti huijauksen. Sivu ei ollut muuta kuin hyvin suunniteltu petos, jonka takana oli keski-ikäinen Australiassa asuva mies.

Sivulla oli yli kaksi kertaa enemmän seuraajia kuin Black Lives Matter liikkeen virallisella Facebook sivulla.

Huijaussivua käytettiin rahan keräämiseen hyväuskoisilta ihmisiltä, jotka uskoivat lahjoittavansa oikealle mustien oikeuksia ajavalle ruohonjuuritason liikkeelle USA:ssa.

Vähintään osa lahjoituksista siirrettiin kuitenkin Australialaisille pankkitileille. Huijari onnistui keräämään vähintään 100.000 dollaria.

PayPal:ia käytettiin ihmisten huijaamisessa apuna. PayPal maksupalvelua tiedetään käytettävän erittäin laajasti monenlaisissa online huijauksissa, mukaanlukien lahjoitus ja hyväntekeväisyyshuijaukset.

Nyt tapahtunut hyväntekeväisyys- ja lahjoitushuijaus osoittaa jälleen kerran, että lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen ei ole turvallista PayPal:in kautta.

Tapaus osoittaa myös ettei PayPal:in käyttäminen ole turvallista lainkaan. Ei voi olla koskaan täysin varma, kenelle rahat päätyvät. Tässä tapauksessa valtava määrä hyväntahtoisia ihmisiä menetti rahansa online-huijarilla PayPal:in kautta.

Hyväntekeväisyys ja lahjoituspalvelut Patreon, Donorbox ja Classy poistivat huijarin keräyskampanjan. Myös PayPal teki näin, mutta vaikuttaa siltä, että suurin osa menetetystä vähintään sadastatuhannesta dollarista kanavoitiin huijarille PayPal:ia käyttäen.

Facebook kieltäytyi sulkemasta huijarisivua toimittajan lähetettyä useita sähköposteja asiasta. Sivu kuitenkin sulkeutui kun Facebook lopulta sulki sivun ylläpitäjän tilin.

Myös yksi oikean Black Lives Matter liikkeen perustajajäsenistä oli ollut aikaisemmin yhteydessä Facebookiin huijarisivun poistamiseksi, mutta sivua ei suljettu. Facebook totesi:

Sivu ei riko millään tavoin sääntöjämme

Jaa tämä juttu Facebookissa! Kommentoi alle! Mitä mieltä olet tämän tapaisista huijauksista? Tekevätkö ne rahan keräämisen oikeille hyväntekeväisyysjärjestöille vaikeammaksi?

300.000 pitkäaikaispysäköityä autoa! Mistä on kyse?

Poliisi väittää hiirten syöneen 500kg kadonnutta marijuanaa